Angst

Veel mensen zijn bang voor de tandarts. Sommige mensen zijn zo bang voor de tandarts dat zij hun gebit helemaal niet laten controleren of behandelen. Al bijna 20 jaar is tandarts B.J. ter Pelkwijk geregistreerd tandartsangst begeleiding bij de VMBZ, de enige geregistreerde angsttandarts in Friesland. Al vanaf 1999 behandeld hij patiënten met tandartsangst. Om angsttandarts te worden volg je een uitgebreide nascholing. Als angsttandarts leer je veel manieren om patiënten met tandartsangst te behandelen.

Bij ons in de praktijk helpen we mensen die een paar jaar niet geweest zijn, maar we hebben ook mensen van hun angst geholpen die wel veertig jaar niet geweest zijn. Veel mensen kunnen we helpen door eerst alles uit te leggen en dan pas te beginnen in hele kleine stapjes. Anderen helpen we met lachgassedatie. Wij proberen het vertrouwen in de tandarts in kleine stapjes weer op te bouwen.

Naast het opbouwen van de behandeling in kleine stapjes behandelen tandartsen Bernt ter Pelkwijk en Jelle Faber ook onder lachgassedatie. Lachgassedatie maakt een behandeling bij de tandarts makkelijker. De mond is dan minder gevoelig en je vindt alles minder belangrijk. De behandeling dringt minder tot je door. Lachgassedatie geven we met een kapje op je neus en werkt ook goed bij mensen met een kokhalsprobleem bij de tandarts. Voor meer informatie en om te bespreken wat voor u de mogelijkheden zijn kunnen we altijd een afspraak maken.

Angst voorkomen is belangrijk. Wij adviseren om uw kinderen al vroeg mee te nemen naar onze praktijk, zelfs al voordat ze behandeling nodig hebben. Zo kunnen ze wennen aan de tandartsomgeving en maken ze op speelse wijze kennis met de beweegbare stoel, de instrumenten en de medewerkers.